Husk lokale skikker

Nordmenn på tur er ikke alltid så hyggelige. Det er nordmenn som glemmer helt vanlig folkeskikk når de kommer til et annet land og gjør ting som de ellers aldri ville gjort. Dette er svært uheldig fordi vi i Norge har egentlig svært løse normer og regler. Så sannsynligheten er høy for at du vil fornærme de som er rundt deg og at de vil føle at du er svært respektløs.

Så man kommer langt med vanlig folkeskikk, men noen steder så er det ekstra hensyn å ta. I noen tilfeller så er det ikke bare snakk om å være høflig, men man kan faktisk bli straffet hvis man ikke følger skikk og bruk.
Husk: du er på besøk i deres land og derfor må du respektere deres regler og deres levesett når du er turist.

Religiøse miljøer

Det er mange land i verden hvor man må ta hensyn til religiøse normer og skikker. Det første man tenker på er gjerne muslimske land hvor man må dekke til hodet, være forsiktig med å vise hud og huske at kvinner må ha en mannlig beskytter.
Men det er også andre religiøse miljøer man må respektere. I USA har man Amish områder hvor man ikke skal ta bilder. Eller man har ultra-ortodske jødiske områder hvor kvinner må dekke seg til. Så det gjelder å sjekke ut dette først. Kan du ikke akseptere disse normene så er det mange andre steder du kan besøke. Men husk; du er på ferie og ikke ute etter å endre verden.

Korrupsjon

Det er mange land som sliter med korrupsjon og dette betyr ofte i praksis at du må ha mye kontanter for hånden. For man må betale for mye rart fordi det er slik systemet virker. Dette opplever man ofte i relativt fattige land, men også i land som man tenker er rike slik som Russland.

Tips, drosjer, service

Det er mange forskjellige regler og normer som gjelder for å skulle tipse kelneren eller drosjesjåføren. Dette er lurt å få med seg fordi dette kan gjøre opplevelsen din bedre eller dårligere. En fornøyd kelner kan gi deg gode tips som bare de lokale kjenner til.
Drosjesjåføren kan fortelle deg om spennende barer eller spisesteder som er utenfor allfarvei.